68% dla banana

Najnowsze badania OBOP-u, przeprowadzone na zlecenie firmy Chiquita wskazują, że banany to drugi w kolejności najczęściej spożywany owoc wśród mam i ich dzieci. Respondentki pytane o owoce, które najczęściej jadają i podają swoim pociechom na pierwszym miejscu wymieniały jabłka (85%), natomiast na drugim – banany (68%).

Ponad 60% badanych mam słyszała o tym, że banany naturalnie poprawiają nastrój, dzięki zawartości tryptofanu, który zamieniany jest w naszym organizmie na serotoninę a to właśnie dzięki niej czujemy się zrelaksowani i zadowoleni. Dlatego banany szczególnie polecane są jako zdrowe uzupełnienie diety. 

Dla wszystkich, którzy nie mogą doczekać się lata Chiquita wraz z dietetykami z całej Europy opracowała dwa przepisy na energetyczne i przepyszne dania z wykorzystaniem bananów. Dzięki nim już dziś można delektować się nadchodzącym latem.

Piersi z kurczaka nadziewane bananami

Składniki na: 4 porcje

Czas przygotowania: 40 min

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 banany pokrojone w kostkę
  • 2 banany pokrojone w grube plastry
  • 50 g sera Gorgonzola
  • 3 czerwone papryki pokrojone w plastry
  • 3 suszone, posiekane figi
  • 2 łyżki stołowe świeżego, posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki stołowe oleju 1 łyżka stołowa miodusól i pieprz

1.) Wyciąć nożem 5 cm szczelinę w grubszej części każdego filetu, aby utworzyła się kieszonka. Zmieszać razem pokrojone w kostkę banany, figi, 1 łyżkę rozmarynu, ser, sól i pieprz, by uzyskać nadzienie do kurczaka. Włożyć łyżeczką ¼ nadzienia do każdej kieszonki. Wykałaczkami zamknąć szczeliny.

2.) Rozgrzać olej w rondlu do pieczenia. Włożyć piersi z kurczaka i obsmażać każdą stronę na umiarkowanym ogniu przez około 4 min. Następnie posmarować kurczaka miodem i przełożyć na półmisek. Włożyć pokrojone w plastry banany i paprykę do wcześniej używanego rondla, posypać rozmarynem i obsmażać każdą stronę przez około 3 minuty. Podawać pieczonego kurczaka razem ze smażonymi bananami i papryką.

Wartości odżywcze jednej porcji:

  • 400 kalorii
  • 26 g białka
  • 19 g tłuszczu
  • 40 g węglowodanów

  

Smażony filet z tuńczyka z sałatką bananowo - jogurtową

Składniki na: 4 porcje

Czas przygotowania: 30 min

  • 4 filety z tuńczyka po 140 g każdy
  • 3 banany
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • starta skórka z jednej limonki
  • 100 g niskotłuszczowego jogurtu
  • 1 pęczek kopru
  • 1 mały pęczek pietruszki naciowej
  • 2 łyżki stołowe curry
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki stołowe octu winnego (najlepiej z białego wina)
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliweksól i zmielony czarny pieprz

1.) Przyprawić filety mielonym pieprzem i startą skórką z limonki.

2.) Obrać banany i pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki. Pokroić pomidory w plastry i ostrożnie wymieszać z plasterkami bananów.

3.) Przygotowując sos zmieszać jogurt z octem, koprem, pietruszką, oliwą, musztardą i przyprawić solą, pieprzem, curry i cukrem. Wylać na plasterki pomidorów i bananów i dokładnie wymieszać.

4.) Dobrze rozgrzać olej na patelni. Położyć na patelni tuńczyka i smażyć tylko na jednej stronie przez około 4 minuty. Następnie przełożyć rybę na talerz i dodać sałatkę bananową. Całość ozdobić natką pietruszki.

Wartości odżywcze jednej porcji:

  • 525 kalorii
  • 34 g białka
  • 28 g tłuszczu
  • 33 g węglowodanów

Hamburger z indyka i bananów

Składniki na: 4 porcje

Czas przygotowania: 35 min

  • 500 g filetów z indyka
  • 2 banany
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 50 g lub 4 plastry niskotłuszczowego sera Cheddar
  • 80 g sałaty
  • 3 plastry pomidora
  • 60 g drobno posiekanej cebuli
  • 1 zmielony pęczek świeżej pietruszki
  • 5 łyżek stołowych bułki tartej
  • 1 lekko ubite jajko
  • 4 łyżeczki niskotłuszczowego majonezu
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonych liści oreganosól i pieprz

1.) Pokroić indyka w cienkie paseczki. Wymieszać w dużym naczyniu z jajkiem, cebulą, bułką tartą, pietruszką, solą, pieprzem i oregano. Uformować 4 okrągłe kotlety.

2.) Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Ułożyć na niej kotlety. Smażyć do uzyskania złocistego koloru, przez 5-6 minut po każdej stronie. Na każdym kotlecie ułożyć plastry bananów a następnie 1 plaster sera. Przykryć patelnię i smażyć wszystko około 1 minuty, aż ser się stopi.

3.) Na każdej bułce hamburgerowej rozsmarować 1 łyżeczkę majonezu. Na dolnej połowie bułki położyć liść sałaty i 1 lub 2 plastry pomidora. Na tym ułożyć usmażony wcześniej kotlet. Całość przykryć górną warstwą bułki. Podawać na gorąco.  

PODPOWIEDŹ dla wegetarian: zamiast indyka można użyć kotleta z tofu! 

Wartości odżywcze jednej porcji:

  • 600 kalorii
  • 33 g białka
  • 24 g tłuszczu
  • 62 g węglowodanów

  

Smacznego!

Authors

Related posts

Top