Dieta bez mleka nie taka straszna

Nietolerancja laktozy uznawana jest za jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych. Eliminacja produktów mlecznych z diety dorosłych budzi jednak wciąż kontrowersje. Przeciwnicy diety bez laktozy uważają, że nietolerancją tego składnika to jedynie przemijająca moda, a nie prawdziwy zdrowotny problem dotyczący dużej części dorosłego społeczeństwa. Ile w tym prawdy? Czym w codziennym menu zastąpić mleko krowie?

Mleko dobre, ale nie dla wszystkich

Mleko krowie jest najlepszym źródłem wapnia odpowiedzialnego za budowę kości, zawiera też dużo kwasów tłuszczowych zapobiegających powstawaniu nowotworów piersi u kobiet, zawiera też witaminy, m.in.
A i B12. Składniki te bez wątpienia mają dobry wpływ na organizm człowieka, dlatego jeśli dobrze reaguje on na produkty mleczne, nie powinniśmy z nich rezygnować.
Niestety, u części społeczeństwa wraz z wiekiem, w wyniku zbyt małej ilości enzymu trawiennego – laktazy – zmniejsza się zdolność organizmu do trawienia laktozy, czyli cukru zawartego w mleku. Jeśli więc po wypiciu mleka lub zjedzeniu produktów mlecznych jak maślanka czy niektóre sery, odczuwamy dyskomfort w żołądku, a nawet bóle, możemy cierpieć na genetyczną nietolerancję laktozy. Warto potwierdzić to specjalistycznymi badaniami. Nietolerancja laktozy nie oznacza, że musimy zrezygnować
z ulubionej kawy z mlekiem, mlecznych koktajli i innych dań przygotowywanych na bazie mleka. Wystarczy, że postawimy na odpowiednie zamienniki i przemyślane menu.

Na ratunek – napoje bezmleczne w ciekawej formie

Wybór bezmlecznych produktów jest naprawdę duży, ich dostępność jest coraz lepsza, a ciekawych przepisów na dania bez laktozy coraz więcej. Przykład? Opublikowana niedawno na Cookidoo® – platformie
z przepisami na Thermomix®, kolekcja „Bez laktozy. Dieta przy nietolerancji produktów mlecznych”. Kolekcja to dziesięć przepisów na ciekawe dania bez laktozy na cały dzień – od śniadania, po obiad, kolację, czy zdrowe przekąski między posiłkami. Jakie zamienniki mleka krowiego proponują autorzy kolekcji? Bez wątpienia najpopularniejszym jest mleko sojowe, które ma zbliżoną do mleka krowiego zawartość wapnia i białka. Dzięki kolekcji przepisów na Thermomix® przygotujemy np. naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową. Pochodną mleka sojowego jest tofu, czyli sojowy twarożek. Na jego bazie,
w urządzeniu Thermomix® przygotujemy sernik, bezlaktozowy shake, czy tiramisu. Popularnym zamiennikiem jest także niskokaloryczne mleko migdałowe, bogate w witaminę E. W kolekcji znajdziemy też m.in. przepisy na bezlaktozową gorącą czekoladę, czy clafoutis z wiśniami na mleku migdałowym.

Kolekcja „Bez laktozy. Dieta przy nietolerancji produktów mlecznych” to dowód, że dieta bez mleka krowiego i produktów mlecznych wcale nie musi być nudna.

NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
• 100 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
• 400 g wody

CIASTO NALEŚNIKOWE
• 180 g mąki gryczanej
• 70 g mąki pszennej
• 3 jajka
• 500 g wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ
• 200 g śmietanki sojowej
• 1 ząbek czosnku
• 1-2 łyżeczki pasty miso jasnej
• 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
• ½-1 łyżeczka soli
• ½-1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
• 400 g pieczarek, pokrojonych w 2 mm plastry
• 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
• rukola, ilość do dekoracji lub mieszane zioła, świeże (szczypiorek, bazylia), ilość do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy i wodę, odstawić na 1 godz. do namoczenia. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe.

CIASTO NALEŚNIKOWE

2 Do naczynia miksującego wsypać mąkę gryczaną, mąkę pszenną, dodać jajka, wodę, oliwę, sól i pieprz, wymieszać 40 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.

NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ

3 Namoczone orzechy odcedzić przez koszyczek. Do naczynia miksującego włożyć odcedzone orzechy, dodać śmietankę sojową, czosnek, pastę miso, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zmiksować 1 min/obr. 6 lub do uzyskania kremowej konsystencji. Przelać do miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
4 Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, dodać olej, gotować 10 min/100°C/ /obr. 1. Odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, wymieszać kopystką, odstawić.
5 Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, rozprowadzić po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto na naleśniki wlewać małą chochelką porcjami na rozgrzaną patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Usmażony naleśnik przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
6 Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki nadzienia z pieczarkami i śmietanką sojową, rozsmarować po całej powierzchni, następnie dowolnie zawinąć lub składać w trójkąty. Udekorować rukolą lub świeżymi ziołami (szczypiorkiem, bazylią).
7 Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Orzechy zalać wodą, odstawić na 1 godz. do namoczenia.
W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe.
CIASTO NALEŚNIKOWE

2 W misce zmiksować mikserem ręcznym mąkę gryczaną, mąkę pszenną, jajka, wodę, oliwę, sól i pieprz. Odstawić na 1 godz.

NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ

3 Namoczone orzechy odcedzić, dodać śmietankę sojową, czosnek, pastę miso, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawić.
4 Pieczarki poddusić na patelni na oleju, odcedzić i przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, wymieszać, odstawić.
5 Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, rozprowadzić po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto na naleśniki wlewać małą chochelką porcjami na rozgrzaną patelnię i obracać nią tak, aby całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Usmażony naleśnik przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
6 Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki nadzienia z pieczarkami i śmietanką sojową, rozsmarować po całej powierzchni, następnie dowolnie zawinąć lub składać w trójkąty. Udekorować rukolą lub świeżymi ziołami (szczypiorkiem, bazylią).
7 Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Authors
Top