Finger food – przyjęcie na stojąco

Informacja prasowa
13 lutego 2017 r.

Finger food – przyjęcie na stojąco

W Polsce coraz częściej organizuje się przyjęcia, podczas których goście nie siedzą przy stole, ale stoją w grupkach, rozmawiają i sączą drinki. Podczas takich przyjęć w menu nie ma zaplanowanych dań na ciepło, a jedynie przekąski. Trudno jest bowiem trzymać jednocześnie talerzyk z potrawą i np. kieliszek. W odpowiedzi na ten problem powstała nowa moda na tzw. finger food. Są to małe przystawki, do których niepotrzebny jest talerz. Chwytamy jedzenie jedną ręką i od razu zjadamy.

Przekąski typu finger food charakteryzują małe porcje – goście muszą być w stanie zjeść przystawkę za jednym razem. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikamy niewygodnych sytuacji, kiedy nie wiemy co zrobić z kieliszkiem. Jako gospodarze ograniczamy też liczbę naczyń do zmywania i nie potrzebujemy miejsca siedzącego dla każdego z gości. Przygotowanie takich przystawek jest bardzo proste. Oto kilka przepisów, które proponuje marka Kühne.

Pikantne krewetki

Składniki:
 20 krewetek tygrysich
 2 łyżki masła
 3 ząbki czosnku
 Sos hot chili marki Kühne
 Sól, pieprz
 Natka pietruszki
 Wykałaczki
Przygotowanie:
Surowe krewetki obierz ze skorupki. W misce zrób marynatę: wlej kilka łyżek sosu chili, przeciśnij przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Marynuj krewetki przez godzinę. Na patelni rozgrzej masło i smaż krewetki po 1 minucie z każdej strony. Każdą krewetkę nadziej na wykałaczkę. Całość posyp posiekaną natką.

Tartinka z tuńczykiem

Składniki:
 Kilka kromek pieczywa razowego
 Puszka tuńczyka
 3 łyżeczki gęstego majonezu
 Korniszony koktajlowe marki Kühne
 1 czerwona cebula
 Sól, pieprz
 Wykałaczki
Przygotowanie:
Z pieczywa wytnij (np. kieliszkiem) małe kółka. Tuńczyka odcedź dokładnie z zalewy i wymieszaj z majonezem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do tuńczyka. Pastę dopraw solą i pieprzem do smaku. Korniszony pokrój w plasterki. Na chlebkach połóż korniszona, tak aby tylko w połowie znajdował się na krążku. Posmaruj pastą i zawiń korniszona. Aby wszystko razem się trzymało, nabij tartinki na wykałaczki.

Mini kanapeczki z grillowaną papryką

Składniki:
 Bagietka
 Kilka plasterków szynki długodojrzewającej, np. parmeńska, szwarcwaldzka
 Papryka chili marki Kühne
 Sos salsa marki Kühne
 Wykałaczki
Przygotowanie:
Bagietkę pokrój na kromki. Posmaruj ją salsą i połóż na niej szynkę. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Ugrillowaną paprykę połóż na kanapeczkach, a następnie nabij je na wykałaczki, aby nic się z nich nie zsunęło.
Smacznego!

Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl
Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.

Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT FOODS:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

hastagi na stronie:

#menu na przyjęcie na stojąco

Authors
Top