Jakie znaczenie ma indeks glikemiczny produktów?

INFORMACJA PRASOWA
Im częściej jesz, tym mniej jesz!

O tym, że podjadanie nie jest zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Warto jednak mówić o tym, jak korzystne dla organizmu może być częste spożywanie małych porcji żywności. Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego ? odpowiedź znajdziesz tutaj.

Jedząc niewielkie porcje o stałych porach, możesz być pewna, że wahania cukru w twoim organizmie są mniej więcej na stałym poziomie (o ile nie dolega ci żadna choroba).

Urszula Głowacka, dietetyk i ekspert kampanii nieidealna.pl wyjaśnia: ?Utrzymywanie w miarę stałego poziomu cukru jest niezwykle ważne. Brak gwałtownych spadków cukru we krwi sprzyja utrzymaniu koncentracji, lepszemu samopoczuciu i zmniejszeniu wahań nastroju. Zbyt wysoki poziom cukru powoduje uszkodzenia w systemie nerwowym i naczyniach krwionośnych. Stały poziom glikemii zapobiega też napadom głodu, szczególnie ważnym przy odchudzaniu się?.

Jakie znaczenie ma indeks glikemiczny produktów?
Z produktów o niskim indeksie glikemicznym glukoza uwalniana jest wolniej, a to sprawia, że również poziom insuliny nie wzrasta tak dramatycznie szybko. Konsekwencją jest mniejsze wahanie poziomu cukru we krwi, a także swobodniejsze wydzielanie glukagonu i łatwiejsze spalanie tłuszczu

Dbanie o siebie i swój organizm nie jest wyłącznie kwestią mody. To jak się odżywiamy wpływa na nasze zdrowie, wygląd (włosy, skóra czy paznokcie), a także na nasz humor. Badania pokazują, że często wahania nastroju, napady smutku mogą być wywołane zmieniającym się poziomem cukru we krwi. Jeśli dodatkowo w diecie i naszym organizmie zaczyna brakować magnezu, może to prowadzić nawet do stanów depresyjnych.

Podsumowując – to, co jemy i kiedy jemy ma ogromne znaczenie, dlatego:
1. Zwracaj uwagę na to, ile dużych posiłków dziennie zjadasz i jak duże są to posiłki..
2. Poznaj wartość indeksu glikemicznego wybieranych posiłków.
Przestrzegając tych dwóch podstawowych zasad będziesz mogła spodziewać się nie tylko poprawy samopoczucia, ale też utrzymania figury, bo dieta z niskim IG reguluje poziom cukru we krwi i osłabia głód.

INFORMACJA PRASOWA
Sprawdź jaki indeks glikemiczny mają potrawy ze świątecznego stołu!
Tradycja nakazuje spróbować każdej potrawy, jaka znajdzie się na wigilijnym stole, ale? Czy zastanawiałaś się nad tym, które potrawy świąteczne mają niższy indeks glikemiczny niż inne? Spójrz na świąteczny stół przez pryzmat zdrowia Twojej rodziny!
Indeks glikemiczny (w skrócie IG), inaczej nazywany jest wskaźnikiem glikemicznym. Często przedstawia się go w formie tabeli zawierającej informacje o wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu żywnościowego. Po niektórych produktach stężenie glukozy we krwi wzrasta powoli, po innych – znacznie szybciej. Sprawdźmy, jakie wartości indeksu glikemicznego mają potrawy świąteczne!

Jak widzimy wartości IG mogą być różne. Na to jaką wartość IG będzie miał posiłek wpływa kilka czynników, m.in.:
– zawartość i wzajemne proporcje cukrów (tj. glukozy, fruktozy, laktozy i skrobi) w produkcie,
– ilość zawartego w nim tłuszczu czy białka,
– sposób przyrządzenia posiłku.
Jeśli pokarm jest szybciej trawiony, indeks glikemiczny jest wyższy. Podobnie jest ze smażeniem czy gotowaniem. Im dłużej trwa proces obróbki produktu, tym jego indeks glikemiczny jest wyższy.
Utrzymywanie w miarę stałego poziomu cukru jest niezwykle ważne. Brak gwałtownych spadków cukru we krwi sprzyja utrzymaniu koncentracji, lepszemu samopoczuciu i zmniejszeniu wahań nastroju. Zbyt wysoki poziom cukru powoduje uszkodzenia w systemie nerwowym i naczyniach krwionośnych. Stały poziom glikemii zapobiega też napadom głodu.
Warto zapamiętać, że na poziom cukru we krwi, mają wpływ takie czynniki: wiek, rodzaj spożytego produktu, regularność posiłków i tempo w jakim je spożywamy.

Więcej informacji znajdziecie na stronie: http://nieidealna.pl/artykuly.

hastagi na stronie:

#kalarepa ig #kalarepa indeks glikemiczny

Authors

Related posts

Top