Przepis na smaczne pierogi z jagodami i sosem toffi z orzechami laskowymi i syropem klonowym

SŁODKIE SZALEŃSTWO – Pierogi z jagodami i sosem toffi z orzechami laskowymi i syropem klonowym – czyli błyskawiczne danie na słodko, które mimo swojej prostoty przygotowania zrobi na wszystkich duże wrażenie.

SŁODKIE SZALEŃSTWO – Pierogi z jagodami i sosem toffi z orzechami laskowymi i syropem klonowym

Jak sprawić, aby zwykłe z pozoru pierogi z jagodami otrzymały całkowicie nowy, zaskakujący i kulinarnie fascynujący image smakowy? Czy pierogi z jagodami skazane są na prostą, cukrową posypkę? Jedynymi ograniczeniami w kuchni są nasze przyzwyczajenia smakowe ? to, czego nie znamy, często nie zyskuje naszej aprobaty. Sięgamy po to, co kulinarnie i kulturowo oswojone, nie szukając nowości, przygotowując wciąż te same danie, zestawiając takie same produkty. To duży błąd ? czasem wystarczy odrobina fantazji, aby doskonale znaną potrawę zobaczyć w całkowicie nowym świetle ? np. za sprawą syropu klonowego.

Składniki:

*cukier 100 g,
*orzechy laskowe 100 g,
*śmietana 30 % 150 ml,
*woda 300 ml,
*syrop klonowy 75 ml,
*Pierogi z jagodami JAWO 1 op

Przygotowanie:

Na patelni, na małym ogniu, rozpuścić cukier i syrop klonowy – otrzymany w taki sposób jasny karmel rozprowadzić wodą i odparować 1/2 objętości. Pod koniec dodać lekko rozgniecione orzechy laskowe i śmietanę, gotować bardzo ostrożnie na małym ogniu przez 5 min. Podawać na ciepło z ugotowanymi pierogami ? te wystarczy wrzucić na 10 minut wprost do osolonego, gotującego się wrzątku. Smacznego!

Jawo pierogi z jagodami 72-001-2014-01-18 _ 13_06_01-75

Pierogi z jagodami i sosem toffi z orzechami laskowymi i syropem klonowy...-002-2014-01-18 _ 13_12_46-75

więcej inspirujących przepisów znajdziesz na www.jawo.pl

Authors

Related posts

Top