Sezon grzybowy czas zacząć! Marka WINIARY przedstawia kulinarne inspiracje na polską złotą jesień

Nadszedł czas, na który wszyscy miłośnicy grzybów czekają z utęsknieniem. Po letnich miesiącach wypełnionych smakiem słodkich owoców i świeżych warzyw, w lasach pojawiły się pierwsze grzyby, a wraz z nimi mnóstwo pomysłów na jesienne dania! Marka WINIARY oferuje produkty, które podkreślą ich niepowtarzalny smak i niezwykły aromat.

Pieczarki, borowiki i podgrzybki to w okresie jesiennym główni bohaterowie aromatycznych zup i sosów, przypominających domowe potrawy, przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Wszystkich, którzy lubią dania na bazie leśnych skarbów, na pewno ucieszy informacja, że marka WINIARY ma w swojej ofercie produkty pozwalające wydobyć ten wyjątkowy, grzybowy smak z przyrządzanych potraw.

Grzybowe buliony prosto od WINIARY

Zupa grzybowa mamy lub babci, którą pamiętamy z dzieciństwa, była z pewnością najlepsza na świecie. Każda pani domu, która chciałaby, by jej przepis był w przyszłości wspominany z równym sentymentem, powinna sięgnąć po kostki bulionowe WINIARY.  Z Bulionem z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, który smakuje i pachnie suszonymi borowikami, podgrzybkami i pieczarkami, każda grzybowa będzie wyśmienita. Bulion idealnie podkreśli smak i wyjątkowy zapach również potraw z dziczyzny i kapusty.

Sosy grzybowe na każdy dzień i od święta

Jesień to sezon na grzybowe sosy. Dodajemy je do mięsa, kopytek, klusek, czy placków ziemniaczanych. Teraz można je łatwo ugotować, bo znamy sekret ich przygotowania tak, by były gęste i aromatyczne. To Sos grzybowy Na Każdy Dzień WINIARY oraz Sos pieczarkowy Na Każdy Dzień WINIARY, dzięki którym nawet proste dania nabiorą wyrazistego smaku.

Wśród jesiennych nowości marki WINIARY znajduje się wyjątkowa linia Sosów Popisowych. Dwa aromatyczne produkty: Sos borowikowy wykwintny Popisowy WINIARY i Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY sprawdzą się idealnie jako dodatek do ulubionych mięs: schabu, kurczaka lub dziczyzny. Grzybowe Sosy Popisowe WINIARY pozwolą na przygotowanie wspaniałego obiadu, którym można uczcić sukces w pracy, a także dobrą ocenę w szkole. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają specjalnie opracowanej kompozycji grzybów, warzyw, ziół
i przypraw, opartej na tradycyjnych recepturach. Jak zawsze w przypadku produktów marki WINIARY, gwarancją udanego smaku jest naturalność składników oraz łatwość przygotowania domowych dań.

Pomysłów na jesienne dania z grzybami jest mnóstwo. Marka WINIARY proponuje pyszny bigos myśliwski, który rozgrzeje podczas zimniejszych dni, nietypowe gołąbki z grzybami, które zachwycą swoim wyjątkowym smakiem i aromatem oraz wiele innych. Więcej inspiracji na stronie www.winiary.pl.

PRZEPISY NA DANIA Z GRZYBAMI OD MARKI WINIARY

Gołąbki z grzybami

Składniki:

  • 2 kostki Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY
  • przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY
  • 1 Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY
  • 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 główka kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

Informacje o przepisie:

Liczba porcji: 4
Kalorie w 1 porcji: 428 kcal
Przygotowanie: 45 min.
Oczekiwanie: 60 min.

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, pokroić drobno, dokładnie wypłukać, ugotować oraz odsączyć. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i razem przesmażyć. Doprawić przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem. Ryż ugotować na sypko, połączyć z grzybami i razem doprawić. Z główki kapusty wykroić środek (głąb). Włożyć kapustę do wrzącej wody (około 2 l) z dodatkiem oleju i zdejmować kolejno sparzone liście. Na liście kapusty nakładać porcje farszu i formować gołąbki. Ułożyć ciasno w garnku wyłożonym małymi liśćmi. Zalać Bulionem z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY rozpuszczonym w 3 szklankach wody. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Podawać z Sosem grzybowym staropolskim Popisowym WINIARY przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.

Bigos myśliwski

Składniki:

  • 2 Kostki Mięsne WINIARY
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 400 g kiełbasy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 śliwek suszonych
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • pieprz

Informacje o przepisie:

Liczba porcji: 5
Kalorie w 1 porcji: 239 kcal
Przygotowanie: 35 min.
Oczekiwanie: 90 min.

Przygotowanie:

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Zalać wodą i gotować do miękkości. Grzyby namoczyć, ugotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie dodać pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne WINIARY. Podlać szklanką wody i dusić do miękkości. Grzyby pokroić w paseczki, wodę zachować do bigosu. Do kapusty dodać mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem i pieprzem. Kminek zaparzyć wrzącą wodą i przecedzić do bigosu.

Kapusta z grzybami

Składniki:

  • 1 kostka Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 50 g borowików suszonych
  • 1 mała cebula
  • 100 g masła
  • cukier, pieprz

Informacje o przepisie:

Liczba porcji: 4
Kalorie w 1 porcji: 217 kcal
Przygotowanie: 25 min.
Oczekiwanie: 120 min.

Przygotowanie:

Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu. Zalać wodą i ugotować. Odsączyć, jeżeli jest za kwaśna. Grzyby namoczyć i ugotować oddzielnie z kostką Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, wyjąć (wodę zachować), pokroić w paseczki. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i smażyć przez chwilę. Połączyć z kapustą i dusić kilka minut. Dodać cukier i pieprz do smaku. Podlewać wodą od grzybów. Kapustę można przygotować wcześniej.

Kieszonki ziemniaczane z grzybami

Składniki:

Farsz:

  • przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY
  • 500 g świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz

Ciasto:

  • 500 g ugotowanych, zmielonych ziemniaków
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Informacje o przepisie:

Liczba porcji: 6
Kalorie w 1 porcji: 222 kcal
Przygotowanie: 40 min.

Przygotowanie:

Farsz:

Grzyby i cebule oczyścić oraz pokroić. Na oliwie zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić do odparowania. Doprawić przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem. Ostudzić.

Ciasto:

Ziemniaki połączyć z mąką, jajkiem i solą. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie formować rulony, kroić na kawałki 3 cm. Zrobić placek, na każdym położyć łyżeczkę farszu, zlepić, uformować kotlety. Usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Podawać z sosem grzybowym i surówką.

Smacznego!

***

Sugerowane ceny produktów na półce:
Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY ? ok. 2,40 zł
Sos grzybowy Na Każdy Dzień WINIARY ? ok. 1,85 zł.
Sos pieczarkowy Na Każdy Dzień WINIARY ? ok. 1,85 zł.
Sos borowikowy wykwintny Popisowy WINIARY ? ok. 2,99 zł.
Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY ? ok. 2,99 zł.

Zastrzegamy, że firma Nestlé Polska S.A., będąca producentem, nie ma wpływu na ceny stosowane przez przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie dalszej sprzedaży produktów. Informacji o cenach ww. produktów na półce sklepowej należy poszukiwać w punktach sprzedaży.

***

WINIARY to marka, która od 70 lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują nowoczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, buliony, sosy, Pomysły na?, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele, czy budynie ? w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl  nowoczesne panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywają liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011 roku redakcja ?Rzeczpospolitej? przyznała marce WINIARY prestiżowy tytuł Najmocniejsza Marka Roku.

Authors

Related posts

Top