Trwa Żywieniowe Roadshow Nestlé! Specjaliści ds. żywienia z prelekcją na Uniwersytecie Rzeszowskim

Jak podjąć racjonalne decyzje zakupowe w szumie informacyjnym? Jak wypada Polska na tle światowych trendów żywieniowych? Czy lubimy modę na wellness? Co wiemy o populacji „Super-Sizing”? A także jak smakuje zbilansowana dieta i czym jest życie zgodne z hasłem Good Food, Good Life – te i wiele innych zagadnień dietetycznych omówi podczas prelekcji na Uniwersytecie Rzeszowskim Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A.

Spotkanie dla studentów odbędzie się: 25 kwietnia 2012 (środa) o godzinie 13.00 na Uniwersytecie Rzeszowskim przy ul. Ćwiklińskiej 2 (sala 108, budynek D9).

Prelekcja w Rzeszowie jest kolejnym z cyklu spotkań specjalistów ds. żywienia Nestlé ze studentami kierunków żywienia, technologii żywności i zdrowia człowieka w Polsce. Celem inicjatywy jest wsparcie młodych żywieniowców w poszerzaniu wiedzy i praktycznych umiejętności, a tym samym pomoc w zdobyciu doświadczenia zawodowego istotnego dla rozwoju ich kariery i praktyki dietetycznej.

W ramach Żywieniowego Roadshow Nestlé zaplanowane są spotkania ze studentami 10 uczelni wyższych, podczas których wiodącymi tematami rozmów będą: stan odżywiania Polaków oraz rosnące znaczenie zawodu dietetyka w Polsce i na świecie. Nestlé przygotowało również dla studentów i uczelni ogólnopolski konkurs z nagrodami prowadzony w serwisie Facebook. Do wygrania jest m.in. trzymiesięczna praktyka w Nestlé Polska, udział (połączony z wystąpieniem) w V Konferencji Naukowej „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego” czy też szkolenie z wystąpień publicznych i komunikacji przeprowadzone przez agencję PR Eskadra PUBLICA.

Wiodące zagadnienia prelekcji*:

- Trendy demograficzne: populacja „Super-Sizing”.

- Decyzje zakupowe konsumenta w szumie informacyjnym.

- Good Food –> Good Food, Good Life.

- Siła światowych trendów: WELLNESS.

- Partnerstwo w świadomych decyzjach zakupowych – case Nestlé (Polska i świat).

- Badania naukowe a żywienie i zdrowie Polaków.

*Po prelekcji odbędzie się krótkie spotkanie z mediami.

Nadciśnienie, miażdżyca, nowotwory – to przykłady chorób dietozależnych, na które cierpi coraz więcej ludzi. Celem Nestlé jest troska o zdrowie, racjonalne odżywianie i dobre samopoczucie. Dokładamy wszelkich starań, aby wspomóc naszych konsumentów w dokonywaniu świadomych decyzji zakupowych i komponowaniu zdrowej, zbilansowanej diety. Każda forma wzajemnego edukowania się o roli racjonalnego żywienia ma tu znaczenie! Niezwykle ważni w tym procesie są młodzi dietetycy, którzy dopiero wkraczają na drogę kariery zawodowej, a od których aktywności zależą nawyki żywieniowe przyszłych pokoleń Polaków. Nie ulega wątpliwości, że w zdrową przyszłość warto zainwestować! mówi Blanka Mellova, Kierownik działu Serwis Konsumenta oraz Centrum ds. Żywienia, Zdrowia i Wellness w Nestlé Polska S.A.

Nadwaga oraz otyłość w Polsce i na świecie rosną nie tylko wśród dorosłych, ale również wśród dzieci. Z badań wynika, że problem ten może dotyczyć około 20-25% dzieci oraz 47-51% osób dorosłych w naszym kraju. Mimo, że świadomość Polaków w zakresie dbałości o zdrowie, racjonalne odżywianie i kondycję fizyczną rośnie, jest na tym polu nadal dużo do zrobienia. Tym samym coraz większe jest też zapotrzebowanie na specjalistów w tych obszarach, a na znaczeniu zyskuje ich doświadczenie w zawodzie.

Wszelkie pytania na temat prelekcji prosimy kierować do Pani Anety Rudaś, tel. kom.: 692 116 454, e-mail: [email protected].

Szczegółowe informacje na temat konkursu dla studentów kierunków związanych z żywieniem i zdrowiem człowieka dostępne są na facebook.com/NestlePolskaNHW, www.nestle.pl oraz YouTube.com.

Authors

Related posts

Top