Wielkanocne inspiracje Nową Kuchnią Polską WINIARY

Kolorowe pisanki malowane wspólnie przez rodziców i dzieci podczas świątecznych przygotowań. Faszerowane jajka, własnoręcznie pieczone pasztety, warzywne sałatki z dodatkiem majonezu, a na deser baba wielkanocna z lukrową polewą oraz mazurki z bajecznymi zdobieniami. Niezbędne będą także żurek i biały barszcz. Te potrawy i dodatki tradycyjnie kojarzą się z Wielkanocą. Klasyczne dania przypominają smaki dzieciństwa, warto jednak zabrać rodzinę w kulinarną podróż i podczas tegorocznych świąt zasmakować w potrawach, które czerpią zarówno z polskiej tradycji, jak i zaskakują wyjątkową, świeżą odsłoną. Inspirującymi przepisami wielkanocnymi Nowej Kuchni Polskiej dzieli się marka WINIARY.

Po domowych porządkach, zakupach i zaplanowaniu usadzenia gości przy stole każda gospodyni domowa rozpoczyna kuchenne przygotowania do świąt. Rodzinne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie warto wzbogacić odrobiną kreatywności. Najbliżsi będą zaskoczeni wyjątkową zmianą w tradycyjnym menu. Z pomocą na wielkanocne kulinarne inspiracje przychodzi Nowa Kuchnia Polska.

Marka WINIARY jak co roku chce wesprzeć wszystkie osoby przygotowujące wielkanocne potrawy i jak co roku prezentuje duży wybór produktów ułatwiających ich  przyrządzenie. Miłośników zup przekonają: tradycyjny Barszcz Biały z linii Nasza Specjalność, bogaty w smaku Barszcz Biały z grzybami z linii Jak u Mamy, Żurek oraz Żurek z grzybami z linii Nasza Specjalność oraz aromatyczny Żurek na wędzonce Jak u Mamy WINIARY. Kolejnym obowiązkowym świątecznym produktem jest majonez. Majonez Dekoracyjny WINIARY już od 1974 roku gości na polskich stołach i kochają go kolejne pokolenia Polaków. Miłośnicy sałatek mogą zdecydować się na dodatek Majonezu Kanapkowego, zaś wszyscy, którzy dbają o linię, mogą spróbować lekkich i smacznych: Majonezu Light oraz delikatnego Jogo Majo.

Nowa Kuchnia Polska zachęca do wypróbowania znanych i lubianych produktów przy przyrządzeniu smakowitych potraw wielkanocnych według inspirujących przepisów. Poniżej znajduje się kilka propozycji na wielkanocne potrawy. Pamiętajmy, że najwięcej radości i szczęścia przyniesie nam towarzysząca posiłkom ciepła, rodzinna atmosfera.

Wielkanocne przepisy inspirowane Nową Kuchnią Polską WINIARY

Sałatka z mango i krewetek

Składniki na 4 porcje:

  • 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki keczupu
  • 200 g krewetek tygrysich
  • 1 dojrzały owoc mango
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • garść kiełków słonecznika

Marynata:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta chili
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Majonez połącz z jogurtem i keczupem.

Marynata: Czosnek drobno posiekaj. Miód, olej, sok z cytryny, chili i czosnek połącz, dodaj oczyszczone krewetki, marynuj przez 30 minut.

Mango obierz. Obieraczką do warzyw pokrój na cienkie plastry długości 2 cm. Miks sałat włóż do miski, na wierzchu ułóż zwinięte w rulony plastry mango, kiełki słonecznika, odsączone krewetki. Całość polej sosem majonezowym i posyp ziarnami słonecznika uprażonymi wcześniej na suchej patelni.

Biały barszcz kokosowy

Składniki na 4 porcje:

  • 1 Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • 300 g filetów z soli lub innej ryby bez ości
  • 4 garście świeżego, młodego szpinaku (może być też mrożony)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe gotuj z imbirem i masłem przez 5 minut. Dodaj odsączone filety rybne, gotuj całość kolejne 10 minut. Barszcz biały rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do ryby, zagotuj. Zblanszuj liście szpinaku i dodaj je do zupy. Całość dopraw do smaku solą
i pieprzem. Biały barszcz kokosowy podaj z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

Barszcz à la ćwikła

Składniki na 6 porcji:

  • 1 Żurek Nasza Specjalność WINIARY
  • 1 Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
  • 4 ziemniaki
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej lub białej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej 2 szklankami zimnej wody i gotuj 10 minut. Żurek rozprowadź w 1 l zimnej wody i połącz z ziemniakami, mieszaj aż do zagotowania. Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj całość 5 minut. Następnie dodaj Barszcz Czerwony (nie gotuj), chrzan i śmietanę. Barszcz à la ćwikła polecamy podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

SMACZNEGO

Na stronie internetowej www.winiary.pl jest więcej wyjątkowych przepisów, które mogą zainspirować do przygotowania świątecznych potraw w nowym, odmienionym wydaniu.

***

WINIARY to marka, która od 70 lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują nowoczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele, czy budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl nowoczesne panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień.

Authors

Related posts

Top