Źywienie

Bombonierka z pralinkami ze śliwką kalifornijską ombre

Bombonierka z pralinkami ze śliwką kalifornijską ombre
Bombonierka z pralinkami ze śliwką kalifornijską ombre Składniki:  2-3 śliwki kalifornijskie  ok. 80ml rumu  250g białej czekolady  60ml śmietany kremówki 36%

Bombonierka z pralinkami ze śliwką kalifornijską ombre

Składniki:

 2-3 śliwki kalifornijskie
 ok. 80ml rumu
 250g białej czekolady
 60ml śmietany kremówki 36%
 2 łyżki miękkiego masła
 liofilizowany burak
 cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie namaczamy w rumie minimum 10 godzin przed przegotowaniem pralinek. Następnie odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę.

Czekoladę i kremówkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy masło, śliwki i delikatnie mieszamy, aż całość będzie gładka. Masę dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy liofilizowanego buraka tak by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy. Wszystkie trzy porcje wkładamy do lodówki na ok. 1-2 h, aż masa zgęstnieje.

Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda formujemy pralinki, kuleczki wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Cześć cukru pudru do obtoczenia mieszamy z liofilizowanym burakiem, tak by mieć w sumie 2 odcienie różu i czysty cukier. Pralinki obtaczamy w cukrze, umieszczamy w papilotkach i układamy w pudelku.

20 pralinek

Czas przygotowania:
3 godz. (+ 10 godz. namaczania śliwek)

A to już wiesz?  Proste i szybkie pomysły na jesienne tarty z ciasteczkami McVitie’s

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy