Źywienie

Na upalne dni – mrożona kawa czy herbata?

Informacja prasowa Poznań, 7 sierpnia 2017 r. Na upalne dni – mrożona kawa czy herbata? Latem, gdy temperatura sięga 30 stopni Celsjusza, często zastanawiamy się,

Informacja prasowa
Poznań, 7 sierpnia 2017 r.

Na upalne dni – mrożona kawa czy herbata?

Latem, gdy temperatura sięga 30 stopni Celsjusza, często zastanawiamy się, w jaki sposób najlepiej nawodnić organizm. Szkodliwość słodkich napojów gazowanych jest większości z nas doskonale znana, stąd coraz częściej sięgamy po mrożone kawy czy herbaty domowej roboty. Pozostaje więc pytanie, którym z tych płynów lepiej jest orzeźwić się w trakcie upałów.
Jak się okazuje kawa nie jest najlepszym wyborem w trakcie gorących dni. Może przyczyniać się do odwodnienia organizmu, co w trakcie upałów jest szczególnie niebezpieczne. Dodatkowo wypłukuje magnez, co może być przyczyną zawrotów i bólów głowy, problemów z koncentracją, chronicznego zmęczenia i skurczów. Z tego powodu latem najlepiej ugasić pragnienie herbatą. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy wyjątkowe przepisy na tak popularną teraz… herbatę parzoną na zimno.

Herbata parzona na zimno z miodem i cytryną
Modna ostatnio metoda parzenia na zimno – cold brew – jest idealna na ciepłe, letnie dni. Przygotowana w ten sposób herbata nie będzie miała gorzkiego posmaku, dzięki temu, że większość garbników pozostanie w liściach.

Składniki:
• 2 łyżki herbaty Akbar Pure Ceylon
• 4 plasterki cytryny
• Łyżka miodu
• Kostki lodu
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy zimną wodą, dodajemy cytrynę i miód. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy i odcedzamy liście. Dodajemy kostki lodu. Dekorujemy cytryną.

Herbata parzona na zimno z suszonymi owocami
Herbata parzona na zimno będzie miała wyjątkowy smak również wtedy, gdy dodamy do niej suszonych owoców. W ten sposób nie utracimy ich zdrowotnych właściwości, co ma miejsce, kiedy zalewamy je gorącą wodą. Wszystkie dodatki doskonale oddadzą swój smak naparowi.
Składniki:
• 2 łyżki herbaty Akbar Pure Ceylon
• Garść suszonej żurawiny
• 3 suszone śliwki
• Świeże maliny lub jeżyny do dekoracji
Przygotowanie:
Herbatę i suszone owoce zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy herbatę i dodajemy do niej świeże owoce.

A to już wiesz?  Pasta z pestkami dyni z marchewką i imbirem

Herbata parzona na zimno z miętą i brzoskwiniami
Dodając do herbaty zioła, np. liście mięty, uzyskamy orzeźwiający napar idealny na upały. Mięta dodatkowo uczestniczy w regulacji pracy wątroby oraz korzystnie wpływa na działanie dróg oddechowych.
Składniki:
• 2 łyżki herbaty Akbar Pure Ceylon
• 1 łyżka liści mięty
• Miód
• Brzoskwinia
• Mięta i cząstka brzoskwini do dekoracji
• Kostki lodu
Przygotowanie:
Brzoskwinię kroimy na cząstki. Zasypujemy ją herbatą oraz miętą i zalewamy zimną wodą. Dodajemy miód, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie odcedzamy napar. Dodajemy kostki lodu, herbatę zdobimy brzoskwinią i świeżymi liśćmi mięty.

Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Ciepło, cieplej, gorąco!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy