Poświąteczne porządki w kuchni z marką WINIARY

Kolejne Święta Bożego Narodzenia za nami. Pozostały po nich radość z otrzymanych prezentów, pachnąca choinka oraz produkty spożywcze, które możemy znaleźć na półkach naszych lodówek i zamrażarek. Co możemy zrobić z jedzeniem, które pozostało po Świętach Bożego Narodzenia? Marka WINIARY proponuje kilka przepisów, dzięki którym unikniemy marnowania żywności.

Składniki, które znajdziemy po świętach w naszych kuchniach, mogą posłużyć nam do przygotowania wielu smacznych i pożywnych dań. Wędliny, gotowane ziemniaki, kapusta kiszona czy pierogi z grzybami mogą zostać wykorzystane w potrawach, które nie są uznawane za typowo świąteczne. Co więcej, wykorzystanie składników, które już znajdują się w naszych lodówkach sprawi, że unikniemy poczucia marnowania żywności, co dodatkowo odbije się pozytywnie na naszym domowym budżecie. Marka WINIARY proponuje przepisy na potrawy przygotowane ze składników z poświątecznych stołów.

Omlet z ziemniakami (4 porcje)

  • Ziarenka Smaku WINIARY
  • 8 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 200 g szynki lub innej wędliny
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g pomidorków koktajlowych

Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i Ziarenka Smaku. Ziemniaki kroimy w plastry,
a szynkę w paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, wlewamy połowę masy i smażymy omlet. Z pozostałej części masy przygotowujemy drugi omlet. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy połówkami pomidorków.

Barszcz czerwony z pierogami (4 porcje)

  • 8 pierogów z kapustą i grzybami
  • 1 Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY

Co zrobić z pierogami, które zostały nam po kolacji wigilijnej? Odpowiedź jest prosta, wystarczy przyrządzić Barszcz Czerwony Ekspresową Zupę WINIARY według przepisu na opakowaniu i podać z ugotowanymi lub podsmażonymi na oleju pierogami, by otrzymać pyszny obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka ziemniaczana z szynką (4 porcje)

  • 1 Pomysł na… Zapiekankę makaronową z serem WINIARY
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g pora
  • 150 g szynki wiejskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz

Pomysł na... Zapiekankę makaronową z serem WINIARY łączymy ze śmietanką oraz 200 ml wody, zagotowujemy. Ziemniaki i pora kroimy w plastry, a szynkę w paseczki. Pora podsmażamy na oliwie, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone ziemniaki łączymy z porem i szynką oraz przekładamy do żaroodpornego naczynia. Do przygotowanej zapiekanki dodajemy rozrobiony Pomysł na… oraz starty żółty ser. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180?C.

Smacznego!

***

WINIARY to marka, która od 70 lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują nowoczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele, czy budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl nowoczesne panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień.

Authors
Tags , , ,

Related posts

Top