Warzywa Źywienie Żywność

Warzywa konserwowe – zdrowie zamknięte w słoiku

Informacja prasowa Poznań, 2 września 2016 Dlaczego lepiej nie jeść świeżych warzyw po sezonie i czemu warto zastąpić je warzywami konserwowymi? Doskonała alternatywa dla warzyw

Informacja prasowa
Poznań, 2 września 2016

Dlaczego lepiej nie jeść świeżych warzyw po sezonie i czemu warto zastąpić je warzywami konserwowymi? Doskonała alternatywa dla warzyw zza oceanu
Późną jesienią i zimą, gdy o świeżych warzywach z własnego ogródka możemy jedynie pomarzyć, warzywa ze słoika stanowią wartą uwagi alternatywę dla tych importowanych z innych krajów.
O ich zaletach na pewno wiele może powiedzieć niejeden podróżnik, amator gotowania i każdy, komu wiecznie brakuje czasu. Ułożone piętrowo w szklanych słoikach, kuszą soczystymi kolorami, wyśmienicie smakują i są zdrowsze niż te, które aby do nas trafić, pokonały setki, a nawet tysiące
kilometrów.

Słoiki pełne zdrowia
Warzywa przechowywane w słoikach mają wiele zalet, o których często zapominamy. Są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i innych substancji bioaktywnych. Wbrew pozorom są znacznie świeższe niż te, które znajdziemy zimą w sklepach. Jak to możliwe? Odpowiedź jest prosta – warzywa konserwowe nie leżą tak długo po zebraniu. Czas między zebraniem produktu,
a zakonserwowaniem go w puszce jest dość krótki. Ale to nie wszystko. Produkty w słoikach mają wydłużony okres przydatności do spożycia. Można je zatem przetrzymywać przez dłuższy czas, chociażby na wypadek pojawienia się niespodziewanych gości.

Wekowane czy importowane?
Nie wszyscy wiedzą, ale warzywa importowane pozbawione są wielu wartości odżywczych i witamin. Pomidory czy ogórki, które trafiają do nas z odległej Holandii, Meksyku, Maroka czy Wysp Kanaryjskich dorastają nie w ziemi, a w wełnie mineralnej, czyli macie z nitek mineralnych, nasączonej wodą i nawozami. Warzywa te w niewielkim stopniu korzystają ze słońca, ponieważ docierają do nas zielone i dojrzewają w sztucznych warunkach. Doskonałą alternatywą dla „świeżych” warzyw importowanych z zagranicy będą najwyższej jakości warzywa konserwowe, np. marki Kuhne. Warzywa te zbierane są ręcznie i świeżo pakowane. Tylko starannie wybrane trafiają do słoiczka. Są doskonałym składnikiem dań kuchni śródziemnomorskich i meksykańskiej. Świetne sprawdzą się jako przekąska lub przystawka.

A to już wiesz?  Badania prostaty – najtrudniejsza walka w życiu każdego mężczyzny?

Przykładowe przepisy
Pikantne udka z kurczaka
Składniki:
• 5 papryczek jalapeno, np. marki Kuhne
• 1 cebula
• 4 pomidory
• ząbek czosnku
• 4 udka kurczaka
• łyżka octu
• przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano

Przygotowanie:
Udka z kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek posiekaj, papryczki pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszaj z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polej kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Sezon na talerzu: kolorowa sałatka z kurczakiem
Składniki
• 1 ogórek konserwowy (np. marki Kuhne)
• 2 łyżki dressingu Vinaigrette (np. marki Kuhne)
• 1 główka sałaty lodowej
• 100 g piersi z kurczaka
• ½ dużej czerwonej papryki
• 5 sztuk pomidorków koktajlowych
• puszka kukurydzy

Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kukurydzę i skrapiamy dressingiem Vinaigrette.
Smacznego!

Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.

A to już wiesz?  Deli Catering Partnerem Strategicznym EVENT MIX 2019

Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT FOODS:

LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy