Żywność

Zdrowie tkwi w… kolorach

Informacja prasowa Poznań, 14 listopada 2018 r. Jesień mieni się pięknymi kolorami, które podziwiać możemy zarówno na drzewach, jak i podczas zakupów. Przy okazji tej

Informacja prasowa
Poznań, 14 listopada 2018 r.

Jesień mieni się pięknymi kolorami, które podziwiać możemy zarówno na drzewach, jak i podczas zakupów. Przy okazji tej pory roku warto bowiem zwrócić uwagę na barwy… warzyw i owoców. Jak się okazuje, każda z nich ma znaczenie i może nam podpowiedzieć, w jaki sposób dany produkt wesprze nasz organizm. Eksperci marki Sandra odkrywają tajemnice kolorów znanych nam warzyw i owoców.
Warto pamiętać, że w naszej codziennej diecie powinno znajdować się pięć porcji warzyw i owoców. Ich różnorodność pozwoli nam dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości składników odżywczych i mikroelementów. Poniżej znajdziecie przepisy na kolorowe i odżywcze dania.
Czerwone na śniadanie
Papryka, buraki, pomidory, truskawki czy arbuzy – zdecydowana większość warzyw i owoców o czerwonym kolorze posiada wysoką zawartość witaminy C oraz likopenu – przeciwutleniacza wspomagającego pracę serca i obniżającego poziom złego cholesterolu. Warto również zwrócić uwagę na formę podania warzyw. Paprykę powinniśmy jeść na surowo, natomiast pomidory zyskują po podgrzaniu, gdyż wspomniany przeciwutleniacz uwalnia się dopiero przy obróbce termicznej. Dlatego o wiele więcej likopenu mają np. ketchupy czy przetwory pomidorowe.

Szakszuka
Składniki:
• Pomidory krojone bez skórki marki Sandra
• Papryka czerwona
• 2 ząbki czosnku
• Cebula
• Natka pietruszki
• 2 jajka
• Oliwa
• Słodka papryka
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie i dodajemy pomidory. Odparowujemy wodę przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez chwilę. Na warzywach rozbijamy jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy tak do momentu, aż białko się zetnie. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
Żółte i pomarańczowe na deser
Marchew, dynia, papaja, kukurydza czy brzoskwinie – produkty te doskonale wpływają na stan naszej skóry. Posiadają beta karoten, który chroni nas przed szkodliwymi promieniami słonecznymi, nadaje skórze pięknego koloru i wspiera wzrok. Dodatkowym ich atutem jest zawartość witaminy C, która uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

A to już wiesz?  Włoski klasyk – focaccia jakiej nie znacie!

Brzoskwinie pod kruszonką
Składniki:
• Brzoskwinie z puszki marki Sandra
• 100 g masła
• 100 g cukru pudru
• 200 g mąki pszennej
• Opcjonalnie lody waniliowe
Przygotowanie:
Masło łączymy z mąką i cukrem pudrem. Wyrabiamy i schładzamy masę przez 15 minut w lodówce. Na formę do tarty wykładamy brzoskwinie, które oprószamy kruszonką. Pieczemy do momentu jej zarumienienia, czyli ok. 20 minut. Możemy serwować z gałką lodów waniliowych.
Zielone na kolację
Zielone warzywa doskonale sprawdzają się u osób na diecie, gdyż są niskokaloryczne i usprawniają pracę jelit. Są również niezwykle bogate w chlorofil. Związek ten wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz stymuluje pracę wątroby i jelit. Warto więc do przygotowanych potraw dodawać brokuły, szpinak, brukselkę jarmuż czy kiełki.

Kanapka z awokado i kiełkami fasoli
Składniki:
• Pieczywo razowe
• Awokado
• Łyżka soku z limonki
• Ogórek zielony
• Kiełki fasoli mung marki Sandra
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ rozgniatamy i łączymy razem z sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałą pastą smarujemy pieczywo, kładziemy pokrojonego w plasterki ogórka i posypujemy kiełkami fasoli.
Smacznego!
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

A to już wiesz?  Subtelna Cebula

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy